Workshop Home Automation met Domoticz

4 besproken producten
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Domoticz
  3. 3. Benodigde hardware
  4. 4. 433 MHz of Z-Wave?
  5. 5. Installeren op een Raspberry Pi
  6. 6. Installeren op een Synology NAS of Windows
  7. 7. Configureren
  8. 8. Devices
  9. 9. Timers en scenes
  10. 10. Programmeren
  11. 4 besproken producten

Domoticz

Domoticz is open source domotica software die werkt met een bijna oneindige lijst aan apparaten. Sowieso werkt Domoticz met zo’n beetje alle denkbare home automation producten die werken via de 433 MHz band. Dat zijn dus KAKU, maar bijvoorbeeld ook producten van Elro, HomeEasy, de Ikea Koppla draadloze dimmers en oudere home automation producten die via de draadloze X10 standaard werken.

Daarnaast ondersteunt Domoticz ook de Z-Wave standaard en alle producten die via dat protocol werken volledig. Bovendien biedt Domoticz ondersteuning voor het aansturen van Philips Hue lampen, kun je een koppeling maken met Logitech Harmony afstandsbedieningen, kun je de Essent e-Thermostaat koppelen, en is er ondersteuning voor de slimme energiemeter type P1 die door de Nederlandse energiemaatschappijen in alle huishoudens wordt geplaatst koppelen.

Domoticz werkt via een webinterface en kan op allerhande apparaten gebruikt worden. De software is in eerste instantie gemaakt voor een Raspberry Pi en werkt daar dan ook uitstekend op. Zowel de oorspronkelijke uitvoering als de Raspberry Pi versie 2 worden ondersteund. Juist omdat een Pi zowel erg goedkoop is (je koopt hem al voor minder dan 30 euro) als erg zuinig, is het een ideale home automation controller. Wie een Windows server heeft draaien of een andere Windows PC die 24/7 aan staat, kan Domoticz ook daar op installeren. Aangezien de software is gebaseerd op Linux en open source is, is het in principe ook mogelijk deze te compileren om te draaien op een NAS. Nu is dat niet bepaald eenvoudig, maar voor gebruikers van Synology NAS-apparaten staat er op de SynoCommunity repository een kant-en-klare package klaar.

Raspberry Pi 2 Model B
Domoticz draait op een Raspberry Pi, een extreem zuinige mini-computer die je al koopt voor minder dan drie tientjes.

Advertentie

4 besproken producten

Vergelijk   Product Prijs
Aeon Z-Stick II

Aeon Z-Stick II

  • Z-Wave
  • USB
Niet verkrijgbaar
Raspberry Pi 2 Model B

Raspberry Pi 2 Model B

  • Onboard CPU
  • DDR2
Niet verkrijgbaar
Rfxcom RFXtrx433E USB 433.92 MHz Transceiver

Rfxcom RFXtrx433E USB 433.92 MHz Transceiver

  • 433.92 MHz
  • USB
Niet verkrijgbaar
Z-Wave.Me RazBerry

Z-Wave.Me RazBerry

  • Z-Wave
  • Raspberry Pi
Niet verkrijgbaar
0